Semmi különös, csak “valaki” újabb ingatlanokat építene Tihany természetvédelmi területén

Megosztás

Az elmúlt éveket látva alighanem már most borítékolhatjuk, sikerülni fog nekik, akár engedéllyel, akár engedély nélkül, de építkezni fognak.

Lakó és vendéglátó funkciót is terveznek annak a három épületnek, amelyet a tihanyi Kenderföldeken található egyik telekre húznának fel 2023 őszéig. A beruházás előzetes környezeti vizsgálata május közepén indult.

Három épületből álló lakókomplexumot terveznek építeni a tihanyi Kenderföldek területén – írja az Építészfórum a Veszprém Megyei Kormányhivatal közleményére hivatkozva, amelyben az előzetes környezeti vizsgálat megindításáról adnak hírt. Az építészeti szaklap szerint a kérdéses beruházás tulajdonosa a Korner Klub Kft. a terveket pedig a Bplan Architekt Kft. készíti.

A tervek szerint a 12 méter homlokzati magasságú, négyszintes, zöldtetős épületek részben állandó lakhatásra, részben vendéglátásra szolgálnak majd. A kérdéses Kenderföld utca 10. alatt található 11 352 négyzetméteres, egykor lápos azóta feltöltött telek területéből 1656 négyzetmétert építenének be, és 2023 őszén már az üzemeltetés elindításával számolnak.

A lap az előzetes vizsgálati dokumentáció alapján jelzi, hogy

  • a telek és környéke a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó, országos jelentőségű védett természeti területnek számít, az ezzel járó törvényi előírásokat figyelembe kell venni;
  • a helyi rendezési terv alapján nincs akadálya az építkezésnek;
  • a terület országos jelentőségű tájképvédelmi övezet része is, a magas épületek zavaróak lehetnek, ezt azonban tompítja, hogy a környék fás-bokros vegetációja eltakarja azokat, és nem akadályozza a megvalósítást, ahogy az sem, hogy nem éppen a hagyományos falusias jellegű beépítést képviselik.

(Hvg)

Kapcsolódó cikkek